Türkçe English
  • 08 Aralık 2015
  • Yazan: Semin
  • Kategori: Haberler
İşyerlerinde Güvenli ve Uygun Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımının Teşvik Edilmesine Yönelik Araştırma ve Destek Projesi, Proje Açılış Konferansı

İşyerlerinde Güvenli ve Uygun Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımının Teşvik Edilmesine Yönelik Araştırma ve Destek Projesi, Proje Açılış Konferansı

Yasemin Öymez, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “İşyerlerinde Güvenli ve Uygun Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımının Teşvik Edilmesine Yönelik Araştırma ve Destek Projesi”nin Proje Danışmanı olarak görev aldı. Aynı zamanda projenin ahşap / mobilya sektör sorumluluğunu gerçekleştirdi.

Proje ile işyerlerinde güvenli ve uygun kişisel koruyucu donanım kullanımının teşvik edilmesi, sektöre yönelik kişisel koruyucu donanım kullanımının belirlenmesi, çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanım durumlarının ve kullanmama nedenlerinin araştırılması, uygulama hatalarının önüne geçilmesi ve işveren için doğru ve güvenli ürün kullanımında yapılabilecek hatalar yüzünden oluşan gereksiz maliyetin önlenmesi hedeflenmiştir.

Ahşap/Mobilya, Boya, Maden, Metal ve Plastik sektörlerinde faaliyet gösteren 125 işyerinde ücretsiz KKD Saha Analizi yapılarak raporlandı. İşyerlerine uygun ve güvenli kişisel koruyucu donanım kullanımı konusunda rehberlik faaliyetleri yürütüldü. Tüm elde edilen bilgiler ışığında Kişisel Koruyucu Donanım ve 5 sektör için Kişisel Koruyucu Donanım Kullanım rehberleri hazırlanarak projenin çıktılarının yaygınlaştırılması sağlandı.

Yasemin Öymez, proje kapsamında görev alan ÇSGB çalışanı tüm proje sorumlularına KKD Saha Analizinin nasıl yapılacağına dair eğitimler verdi. Her bir KKD ürün grubuna ve her bir sektöre yönelik Kişisel Koruyucu Donanım Seçim ve Kullanım Kriterleri eğitimlerini gerçekleştirdi.

Proje Açılış Konferansı’nda “sektörün duayeni” sıfatıyla anons edilen Öymez, işyerlerinde doğru koruma sınıfında seçilmiş kişisel koruyucu donanımların doğru şekilde kullanımının, işyeri KKD maliyetlerini azaltacağını ve edinilecek tasarrufun işletmede ihtiyaç olan diğer iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri için kullanılabileceğini söyledi. Proje kapsamında yapılan işler hakkında bilgiler veren Öymez, ilk yapılan saha analizlerinden elde edilmiş olan sektörel sonuçları aktardı. Seçim ve kullanımda karşılaşılan soru ve sorunlara pratik çözüm önerileri ve teknik bilgiler verdi.

9 Aralık’ta gerçekleştirilen Proje Açılış Konferansı’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki sorunları hızlı ve etkin bir şekilde çözüme kavuşturmak, bu alanda yapılan faaliyetlerin niteliğini artırmak ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanmasını kolaylaştırmak için projeler bazında çalışmalar yaptıklarını anlattı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre, uygun ve doğru kişisel koruyucu vermeyen işverene, çalıştırdığı kişi başına 500 lira ceza uygulandığını belirten Özer, şunları ifade etti:

“Bu kanun Nisan’da yayınlandı. Bu projede bir hedefimiz de iş müfettişlerini bu konuda bilgilendirmek. Bu proje kanunun uygulamasını kolaylaştıran ve yol gösteren bir proje. Uygun ve doğru kişisel koruyucu vermeyen işverene verilecek 500 liralık ceza çok caydırıcı. İşverenin iş güvenliği için yapacağı masraf, ödeyeceği cezadan çok daha az. İşverenler bilmelidir ki ceza ödemek önlemekten çok çok pahalı, önlemek hem ucuz hem insani, gelin paranızı bir defa harcayın.“

Proje Açılış Konferansı’nda konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kendi çalışma hayatından örneklerle anlatarak işyerlerinde gerekli tedbirlerin alınmasının verimli ve karlı büyüme için gerekli olduğunu söyledi.

Güvenli kişisel koruyucu donanımların piyasaya arzı ile ilgili konuşan Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Mehmet Karabay, kişisel koruyucu donanım üretici ve satıcı firmaların piyasaya güvenli ürün arz etmelerinin önemini ve yapılan denetimleri anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım, bu proje ile birlikte Bakanlık tarafından ülkede iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına destek olmak adına yürütülen birçok proje olduğunu aktardı.

Açılış programı proje sektör uzmanlarına ve katılımcı işletmelere teşekkür belgesi verilmesi ile sonlandı.

Kategori

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KONUSUNDA DESTEĞE Mİ İHTİYACINIZ VAR? Bize Ulaşın